skallfasetter/veneers hos Eiksmarka Tannlegesenter

Veneers

Veneers eller en skallfasett er en mulig løsning for å hjelpe deg med å oppnå det utseendet du ønsker. 

Hva er veneers/skallfasetter?

 

Veneers eller skallfasetter er en av flere måter å gjenopprette tapt tannsubstans og er et  populært valg for de med flisete tenner, gap mellom tennene eller misformede tenner. Veneers er tynne, håndlagde porselens-fasader som limes på tennene for å gi tennene det utseende man ønsker. 

Non-prep veneers er en ny og moderne teknikk, hvor man kan lime på porselensfasader på tennene uten å bore/ slipe bort tannsubstans først. 

Vi  tilbyr en rekke alternativer for deg som ønsker denne type behandlingen, ABC- behandling, Non-prep komposittfasett og Edge-bonding med fylling. Snakk med tannlegen om hva som er best for deg.

Veneers er tynne deksler som blir plassert og limt over den fremre (synlige) delen av tannen. De ser ut som naturlige tenner.

Skallfasett kan brukes til å rette opp et bredt spekter av tannproblemer, for eksempel tenner med flekker som ikke kan blekes, flisete eller slitte tenner, skjeve eller misformede tenner, ujevne mellomrom eller et stort gap mellom fortennene.

Venners er laget av enten porselen eller komposittmateriale. Tannlegen din vil hjelpe deg med å velge det materialet som er best for deg. De ulike typene skallfasetter har sine fordeler og ulemper. Vi hjelper deg med å velge rett type for deg. 

3 typer skallfasetter

Non – prep veneers:  Skallfasetter uten sliping

Kompositt fasetter: Rimelig skallfasetter fra kr 2900,-

Skallfasett av porselen: Sterkest og lengst varighet 

Porselen

En skallfasett kan lages av et tynt skall av porselen som er skreddersydd for å passe til dine tenner av en tanntekniker. 

Fordeler med skallfasett laget av porselen er at de er sterke og langvarige, de har en naturlig overflate, og mindre tannemalje må fjernes enn med en krone. Porselensoverflaten vil heller ikke ta til seg misfarging. 

Slik lages en skallfasett av porselen

 • For å forberede tennene fjerner tannlegen vanligvis en liten mengde emalje fra forsiden og sidene av tennene. Dette gir plass til fasettene slik at resultatet ser naturlig ut.
 • Tannlegen gjør deretter en avstøpning av de forberedte tennene.
 • Sammen med deg velger tannlegen ut en farge som passer til deg, din øyefarge og alder.  
 • Avstøpet sendes til et tannlaboratorium som skreddersyr skallfasetter slik at de passer til tennene dine. Dette kan ta noen dager.
 • Tannlegen gir deg midlertidige fasetter som du bruker i mellomtiden.
 • Ved neste besøk plasserer tannlegen skalfasetter på tennene for å kontrollere passform og form.
 • Etter eventuelle justeringer blir tennene renset og fasettene blir limt til tannen.

Kompositt veneers

En fasade laget av kompositt, et fyllingsmateriale laget av plastikk.

Fordeler med skallfasett laget av kompositt:

Vanligvis må mindre eller ingen tannsubstans fjernes.  Noen typer komposittfasetter krever derfor kun ett besøk hos tannlegen.

Komposittfasetter er en rimeligere løsning, men krever noe mer vedlikehold gjennom årene enn porselensfasetter. 

Skallfasetter av kompositt er generelt ikke like sterke som skallfasett laget av porselen, men de kan repareres raskt og enkelt.

Fremgangsmåte for å lage en fasett av kompositt

Etter at tennene er klargjort og vasket binder tannlegen nøye og skulpturerer komposittmaterialet i en farge som er best egnet for deg.

Et spesielt lys brukes til å herde kompositten og binder den til tennene. Skallfasetten er glatt og polert for å se ut som naturlige tenner. Man skal ikke se overgangen mellom din naturlige tann og det materialet som er limt på etter denne behandlingen.

Non prep veneers før og etter bilde Eiksmarka Tannlegesenter

Etter at du har fått skallfasett

 • En porselensfasett kan flise eller knekke under trykk.
 • Unngå å bite negler og å tygge på harde gjenstander, som for eksempel blyanter eller isbiter.
 • Det kan ta noen dager å bli vant til følelsen av skallfasetter.
 • La tannlegen din få vite om bittet ditt ikke føles rett etter at skallfasetten er plassert.
 • Han eller hun vil kunne rette det opp før du forlater kontoret. Hold tennene og tannkjøttet rent ved å pusse og bruke tanntråd hver dag.

Før du får skallfasett

 • Tennene og tannkjøttet må være friskt før du får denne behandlingen.
 • Tannlegen din bør behandle eventuelle hull, plager eller andre skader/sykdom før skallfasetten plasseres.
 • Skallfasett i porselen er ikke alltid et godt valg for pasienter som gnisser eller presser tennene hardt sammen, fordi de tynne skallfasettene kan sprekke eller knekke.
 • Hvis du gnisser tennene eller har problemer med bitt og kjeveledd, bør tannlegen undersøke og hjelpe deg med dette før fasetter limes på. 

Selv om tannlegen din fjerner så lite tannemalje som mulig for porselensfasett, kan ikke prosessen angres når emaljen først er fjernet. Det er en viss mulighet for at skallfasetter løsner over tid. I så fall kan det være behov for nye.

Som med all tannpleie, diskuter alle forventninger og behandlingsalternativer med tannlegen. Regelmessige tannlegebesøk er viktig og nødvendig for å holde tennene og tannkjøttet sunt.

Skallfasetter pris

Den viktigste faktoren som påvirker prisen på skallfasetter er hva slags materiale de er laget av. Det er tre hovedtyper skallfasetter: 

Skallfasetter (veneers), kompositt fasetter og non-prep veneers. Hver av disse har sine egne fordeler og ulemper. Prisen varierer fra kr 2900 på kompositt fasetter, til kr 6900 på skallfasetter (veneers) og non-prep skallfasetter

Skallfasetter uten sliping