Hva er snorking?
Snorking er den harde lyden som oppstår når luft strømmer forbi avslappet vev i halsen, og får vevet til å vibrere mens du puster. Når snorking forekommer uten pustestopp snakker vi om “sosial snorking”.
Nesten alle snorker innimellom, men for noen mennesker kan det være et kronisk problem. Noen ganger kan det også indikere en mer alvorlig helsetilstand som blant annet obstruktiv søvnapné.
I tillegg kan snorking være til sjenanse for partneren din. Med andre ord kan både de medisinske og sosiale konsekvensene være store og tidlig diagnostikk og behandling er viktig.
Hva er søvnapnè?
Snorking er ofte assosiert med en søvnforstyrrelse som kalles obstruktiv søvnapné (OSA). Pasientene som lider av denne sykdommen, er ofte plaget med uttalt snorking. Selve pustepausene er typiske ved at man stopper å puste i det man er i ferd med å trekke pusten inn. Oppholdene i innpust kan vare i ti sekunder eller lengre. Ved fem eller flere slike pusteopphold i timen, kan det dreie seg om søvnapné (NHI.no)
Ikke alle snorkere har OSA, men hvis snorking ledsages av noen av følgende symptomer, kan det være en indikasjon på at du bør oppsøke lege for videre evaluering av OSA:
5 symptomer på obstruktiv søvnapné
- Pustepauser under søvn.
- Overdreven tretthet på dagtid.
- Konsentrasjonsvansker.
- Hodepine på morningen.
- Å ikke føle seg uthvilt når du våkner.
OSA er ofte preget av høy snorking etterfulgt av perioder med stillhet når pusten stopper eller nesten stopper opp. Til slutt kan denne reduksjonen eller pustepausen føre til at du våkner, gjerne med et høyt fnys eller gispende lyd.
Dette mønsteret med pustepauser kan gjentas mange ganger i løpet av natten og kan føre til dårlig søvnkvalitet.
Personer med obstruktiv søvnapné opplever vanligvis perioder hvor pusten bremser eller stopper minst fem ganger i løpet av en times søvn.
Dersom du er plaget av snorking
Dersom du er plaget av snorking, vil tannlegene på Eiksmarka Tannlegesenter gå gjennom et spørreskjema med deg og ved indikasjon henvise deg videre til en Øre-Nese-Hals avtalespesialist for videre utredning. Vi ønsker alltid å henvise deg for denne registreringen før det lages en søvnapéskinne.
Øre-Nese-Hals legen vil da utføre en søvnregistrering på deg og etter som hva resultatet blir finnes det flere ulike måter å behandle problemet ditt på. Hvilken behandling som er rett for deg kommer ann på alvorlighetsgraden. Dersom det er snakk om “kun” snorking og/eller mild apné kan vi lage en snorkeskinne til deg. Dersom det er snakk om mer alvorlig søvnapné vil en CPAP- apparat være mer riktig behandling for deg.
Tips for å unngå snorking:
- Unngå alkohol nær leggetid
- Øv deg på å puste gjennom nesen på dagtid.
- Livsstilsendring som å gå ned i vekt. Er du overvektig vil det også være mer fett rundt halsen og luften får mindre plass.
- Sov på siden.
- Sjekk deg for allergier og polypper, eller andre ting som kan være årsaken til at du er tett i nesen.
- En snorkeskinne kan hjelpe deg. Snakk med våre behandlere om dette problemet, så hjelper vi deg videre.