Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse

Har du blødninger i tannkjøttet bør du ta kontakt med tannlegen.

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse er en vanlig og mild form for tannkjøttsykdom (periodontal sykdom) som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse i tannkjøttet rundt tennene. Det er viktig å ta tilstanden på alvor og behandle den raskt. Det kan føre til mye mer alvorlig tannkjøttsykdom som kalles periodontitt, samt tanntap.

Den vanligste årsaken til tannkjøttbetennelse er dårlig munnhygiene. Gode tannhelsevaner, som å pusse minst to ganger om dagen, bruke tanntråd hver dag og få regelmessige tannkontroller, kan bidra til å forebygge og reversere tannkjøttbetennelse.

5 symptomer på tannkjøttbetennelse

Et sunt tannkjøtt skal være fast og blekrosa og sitte tett rundt tennene. Tegn og symptomer inkludere:

 • Hovent eller oppblåst tannkjøtt.
 • Tannkjøttet er mørkerødt.
 • Tannkjøtt blør lett når du børster tennene eller bruker tanntråd.
 • Dårlig ånde.
 • Tannkjøtt føles ømt.

Når skal jeg oppsøke tannlege?

Hvis du har symptomer bør du oppsøke tannlegen så fort som mulig. Jo tidligere du får hjelp av tannlegen, jo bedre er sjansene dine for å reversere skade og forhindre progresjon til periodontitt.

Årsaker til tannkjøttbetennelse

Den vanligste årsaken er dårlig munnhygiene som oppmuntrer til dannelse av plakk på tennene, og forårsaker betennelse i det omkringliggende tannkjøttvevet. 

Slik kan plakk føre til tannkjøttbetennelse

 1. Plakk dannes på tennene. Plakk er en usynlig, klebrig film som hovedsakelig består av bakterier som dannes på tennene når stivelse og sukker i maten samhandler med bakterier som lever i munnen. Plakk krever daglig fjerning fordi den former seg raskt.
 2. Plakk blir til tannstein. Plakk som holder seg på tennene kan herdes under tannkjøttet til tannstein (kalkulus) som samler bakterier. Tannstein gjør plakk vanskeligere å fjerne, skaper et beskyttende skjold for bakterier og forårsaker irritasjon langs tannkjøttet. Du trenger profesjonell tannrengjøring for å fjerne tannstein.
 3. Gingiva blir betent (gingivitt). Jo lenger tid som plakket og tannstein forblir på tennene dine, desto mer irriterer de tannkjøttet rundt tannbunnen og forårsaker betennelse. Med tiden blir tannkjøttet hovent og blør lett. Tannråte (karies) kan også oppstå. Hvis det ikke behandles, kan tannkjøttbetennelse gå videre til periodontitt og eventuelt tanntap.

10 risikofaktorer for tannkjøttbetennelse 

Tannkjøttbetennelse er dessverre vanlig, og alle kan utvikle det. Faktorer som kan øke risikoen for tannkjøttbetennelse inkluderer:

 1. Dårlig munnpleie
 2. Røyking eller snus
 3. Alder 
 4. Munntørrhet
 5. Mangel på C-vitaminer og dårlig kosthold
 6. Tannrestaureringer som ikke passer ordentlig eller skjeve tenner som er vanskelige å rengjøre
 7. Tilstander som reduserer immuniteten som leukemi, HIV/AIDS eller kreftbehandling
 8. Visse medikamenter, som fenytoin (Dilantin, Phenytek) mot epileptiske anfall, enkelte kalsiumkanalblokkere brukt mot angina, høyt blodtrykk og andre forhold
 9. Hormonelle endringer, for eksempel de som er relatert til graviditet, menstruasjonssyklus eller bruk av p-piller
 10. Medisinske tilstander som visse virus- og soppinfeksjoner

Komplikasjoner med tannkjøttbetennelse 

Om du ikke behandler tannkjøttbetennelse kan du utvikle tannkjøttsykdom som sprer seg til underliggende vev og bein (periodontitt), en langt mer alvorlig tilstand som kan føre til tap av tenner.

Kronisk tannkjøttbetennelse har blitt antatt å være assosiert med enkelte systemiske sykdommer som luftveissykdom, diabetes, koronararteriesykdom, hjerneslag og revmatoid artritt. Noen undersøkelser tyder på at bakteriene som er ansvarlige for periodontitt kan komme inn i blodet ditt gjennom tannkjøttvev, og muligens påvirke hjerte, lunger og andre deler av kroppen din.

Men flere studier er nødvendige for å bekrefte en sammenheng. Trench munn, også kjent som nekrotiserende ulcerøs gingivitt (NUG), er en alvorlig form for gingivitt som forårsaker smertefullt, infisert, blødende tannkjøtt og sårdannelser. Trench Munn er sjeldent i vestlige land, men forekommer ved større hyppighet i u-land.

Forebygging av tannkjøttsykdommer

Det betyr å pusse tennene i to minutter minst to ganger daglig – om morgenen og før du legger deg – og bruke tanntråd minst en gang om dagen. Enda bedre, børst etter hvert måltid eller matbit eller slik tannlegen din anbefaler. Tanntråd før du børster lar deg rense de matpartiklene og bakteriene som sitter fast mellom tennene.

Kontakt tannlegen eller tannpleieren din for regelmessig rengjøring, vanligvis hver sjette til tolvte måned. Hvis du har risikofaktorer som øker sjansen for å utvikle periodontitt – som å ha tørr munn, ta visse medisiner eller røyke – kan det hende du trenger profesjonell rengjøring oftere. Årlige røntgenbilder kan bidra til å identifisere sykdommer som ikke blir sett av en visuell tannundersøkelse og overvåke forandringer i tannhelsen din.

Vær bevisst over ditt kosthold. Bestill time

Fyll ut informasjon så vil en av våre medarbeidere kontakte deg