Tannundersøkelse Eiksmarka Tannlegesenter

Tannundersøkelse

En årlig undersøkelse av munnen er viktig for å forebygge sykdom. Munnen er kroppens speil.

Viktig med undersøkelse

Under en undersøkelse vil tannlegen eller tannpleieren sjekke din orale helse.

Din orale helse er et speil av din generelle helse og det er derfor viktig at denne gjøres grundig. 

En grundig undersøkelse hos oss inneholder: 

 • sjekk av kjevemuskulatur og kjeveledd 
 • sjekk av bitt og bittfunskjon 
 • kontroll av slimhinner, gane og tunge 
 • sjekk av periodontale lommer
 • sjakk av karies eller begynnende hull
 

Behandleren vil informere deg godt underveis og gi deg et behandlingsforslag og kostnadsoverslag dersom det er behov for videre behandling. 

En tannundersøkelse kan også omfatte røntgenbilder eller andre diagnostiske prosedyrer.

Tannlegen/ tannpleieren vil sannsynligvis diskutere diett og munnhygiene, og kan vise deg riktig børsting og bruk av tanntråd.

Du vil få ulike alternativer til behandlingen ulike prisklasse og vi presenterer for deg ulempene/fordelene ved de ulike forslagene. 

Når skal undersøkelse gjøres?

Det anbefales at voksne planlegger regelmessige tannundersøkelser med intervaller bestemt av en tannlege.

Selv om du ikke lenger har dine naturlige tenner, er det viktig å oppsøke tannlegen for regelmessige tannundersøkelser for å opprettholde munnhelsen og nytten av tannerstatningene.

Ingen skjulte priser!

Du skal vite hva du skal betale neste gang du kommer, dersom det er behov for videre behandling. Vi gir deg gjerne et skriftlig og/eller muntlig kostnadsoverslag. 

Hva kan du forvente av undersøkelsen?

 • Evaluering av din generelle tannhelse og munnhygiene.
 • Evaluering av risikoen for tannråte, tannkjøtt- eller beinsykdom.
 • Evaluerering av behovet ditt for tanngjenoppretting eller erstatning.

   

Under en tannundersøkelse vil tannlegen også spørre om helseproblemene eller medisinene du tar og diskutere hvordan de kan påvirke oral helse.

Hvis du for eksempel har diabetes, har du økt risiko for tannkjøttsykdom. 

Medisiner som bidrar til tørr munn kan øke risikoen for tannråte.

Hvis leddgikt eller en annen tilstand hemmer din evne til å pusse tennene, kan tannlegen vise deg tekniker eller anbefale en elektrisk tannbørste.

Tannrøntgen

Tannrøntgen lar tannlegen se detaljerte bilder av spesifikke deler av munnen din for å diagnostisere problemer som ikke er synlige under tannundersøkelsen.

 

Røntgenbilder tas ved årlige undersøkelser og tannlegen vil diskutere behovet for røntgenbilder basert på din munnhelse og sykdomsrisiko.

 

Stråleeksponering fra tannrøntgen er veldig lav, spesielt fra digitale røntgenbilder som brukes nå til dags, men snakk gjerne med tannlegen hvis du er bekymret.

Hvorfor utføre en tannundersøkelse?

Regelmessige tannundersøkelser bidrar til å beskytte ikke bare din munnhelse, men også din generelle helse.

For eksempel kan tegn og symptomer på noen systemiske sykdommer, som revmatoid artritt, lupus og diabetes, først dukke opp i munnen. 

Hvis tannlegen din finner tegn på sykdom, vil han eller hun foreslå at du oppsøker legen din.

Undersøkelsen gir også tannlegen din en sjanse til å gi tips om hvordan du tar vare på tennene dine, og til å oppdage munnhelseproblemer tidlig – når de er mest behandlingsbare.

 • Sjekke bitt og kjeve for problemer.
 • Fjerne flekker eller misfarginge på tennene.
 • Demonstre riktig rengjøringsteknikk for tennene eller protesene.
 • Vurdere behovet ditt for fluor.
 • Eventuelt ta røntgenbilder eller, om nødvendig, gjøre andre diagnostiske prosedyrer.
 

Hvis du har proteseerstatninger – for eksempel proteser eller broer – vil tannlegen undersøke hvor godt de passer og diskutere behovet for justeringer.

Tannundersøkelse kan også omfatte rådgivning om diett, bruk av tobakksprodukter og andre livsstilsfaktorer som kan påvirke oral helse.

Tannavtrykk

I noen tilfeller kan tannlegen anbefale å lage et tannavtrykk av en eller begge kjever for å produsere en kopi av tennene og munnvevet.

 Dette kan hjelpe tannlegen eller hygienisten med å evaluere bittet ditt, eller lage en munnbeskyttelse eller blekeskinne.

Tannlegen eller tannpleieren vil fylle en hesteskoformede skje med et mykt, gelatinlignende materiale og plassere dem over dine øvre eller nedre tenner. 

Tannlegen kan også få deg til å bite ned på et mykt materiale for å registrere og evaluere bittet ditt.

Tannundersøkelse hos Eiksmarka Tannlegesenter

Resultat

Etter undersøkelsen vil tannlegen diskutere munnhelsen din, inkludert risikoen for tannråte, tannkjøttsykdom og andre orale helseproblemer, og forebyggende tiltak du kan gjøre for å forbedre og beskytte din munnhelse.

Oppfølgingsplan

Tannlegen vil også anbefale når du skal tilbake for et oppfølgingsbesøk. 

Hvis du har høy risiko for tannråte eller tannkjøttsykdom eller har andre orale helseproblemer, kan tannlegen eller hygienisten anbefale hyppige kontroller.

Behandling kan være nødvendig for å håndtere noen av disse risikofaktorene, og kan forklares nærmere ved en konsultasjon.

Noen ganger kan behandling utføres av tannlegespesialistene, avhengig av kompleksiteten i pleien som tannlegen din foreslår.

Akkurat som tannlegen bruker et team for å gi omsorg, kan mer komplekse omsorgsbehov omfatte arbeid fra andre tannleger som har spesialisert seg på spesifikk behandling, for eksempel oral kirurgi eller tannkjøttbehandling.