Rotfylling Eiksmarka Tannlegesenter png

Rotfylling

Rotfylling er en nødvendig behandling når nerven i tannen blir betent eller infisert. 

Betennelse og infeksjon

Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon fra den infiserte tannen. Det er en tidkrevende prosedyre som kan kreve to eller flere besøk.

Betennelsen eller infeksjonen kan ha en rekke årsaker; et dypt kariesangrep(hull), flerfoldige behandlinger av tannen, en sprekk (infraksjon) eller en større fraktur av tannen. 

I tillegg kan et traume mot en tann føre til at tannen dør og må rotfylles, selvom man ikke kan se skade på utsiden eller kjenne smerte.

Hvis betennelse eller infeksjon ikke blir behandlet kan det forårsake smerte og/eller føre til en abscess som kan være ekstremt smertefull.

En betent tann kan også være helt symptomfri, men fortsatt gjøre skade på benvevet ved rotspissen og/eller på nabotenner.

Alternativt til rotkanalbehandling/rotfylling er trekking av tannen, da det ikke anbefales å gå rundt med en infisert tann. 

Behandling

Rotkanalbehandling er en tidkrevende og utfordrende prosedyre.

Våre tannleger gjør denne behandlingen med lupebriller og bruker tiden som kreves for å få bort den infiserte nerven.

Noen behandlingsforløp kan innebære to eller flere besøk. Ved første avtale desinfiseres rotkanalen og klargjøres for rotfylling. Kanalene blir kledd med en antibakteriell pasta og en midlertidig fylling blir plassert på toppen.

Ved neste avtale (3-4 uker etter første) fjernes den midlertidige fyllingen og rotkanalen vaskes og renses før det legges en permanent fylling i kanalen.

Det er viktig at tannen har vært helt symptomfri før man gjør dette andre steget av rotfyllingen. 

En permanent fylling legges på toppen, og dersom det er en tann lenger bak i munnen anbefales det en tannkrone.

 

Symptomer på en infisert tann

Tegn å se etter er smerte, langvarig følsomhet for varme eller kulde, ømhet ved berøring og tygging, misfarging av tannen, og hevelse, drenering og ømhet i lymfeknuter samt nærliggende bein- og tannkjøtt.

Noen ganger er det imidlertid ingen symptomer, men det er like viktig at tannen behandles. Målet med behandlingen er å fjerne all infeksjon fra rotkanalen. Roten blir deretter fylt for å forhindre at infeksjon gjentar seg.

Etter en rotfylling

Etter første besøk kan man ha smerter når bedøvelsen går ut, og gjennom natten. Etter dette skal det bli helt bra. Dersom smerten fortsetter bør du ta kontakt med oss igjen. 

Etter at tannen er ferdig rotfylt kan det fortsatt kjennes annerledes ut og hos noen kan den være øm ved berøring i lang tid etter behandlingen. 

Dersom en tidligere rotfylt tann får en infeksjon igjen, må det gjøres en revisjon. I noen tilfeller henviser vi pasienten til en endospesialist (rotfyllingsspesialist), andre ganger gjør vi denne behandlingen på klinikken vår.