Hull i tennene

Hvorfor får man hull i tennene (karies)?

Hull i tennene (Karies)

Hull i tennene er en permanent ødelagt område i den harde overflaten på tennene dine som utvikler seg til små åpninger eller hull som strekker seg mot nerven inne i tannen. 

Hull, også kalt tannråte eller karies, er forårsaket av en kombinasjon av faktorer, inkludert bakterier i munnen, hyppig spising, sukkerholdige drikker og dårlig rengjøring av tennene. Hull og karies er blant verdens største helseproblemer. Det er spesielt vanlige hos barn, tenåringer og eldre voksne. Men alle som har tenner kan få hull, inkludert spedbarn.

Symptomer

Tegn og symptomer på hull i tennene varierer, avhengig av omfang og plassering. Når et hull begynner å danne seg, kan det hende du ikke har noen merkbare symptomer i det hele tatt. Når forfallet blir større, kan det forårsake tegn og symptomer som tannverk, spontan smerte eller smerte som oppstår uten noen åpenbar årsak. Hos noen kjenner man ingenting, fordi utviklingen skjer så sakte. 

Hvis hull i tennene ikke behandles, blir de større og påvirker dypere lag av tennene. De kan føre til tannpine, infeksjon og i værste utfall tanntap. Regelmessige tannlegebesøk og gode pusse- og tanntrådvaner er din beste beskyttelse mot hulrom og tannråte. 

Når skal jeg oppsøke tannlege?

Du er kanskje ikke klar over at det dannes et hull. Derfor er det viktig å ha regelmessige tannkontroller og rengjøringer, selv når munnen føles bra. Imidlertid, hvis du opplever tannpine eller andre smerter i munnen, bør du oppsøke tannlegen så snart som mulig.

Har du ikke hull?

Sjekk ut våre andre behandlinger. Er tannbleking noe for deg?